Al President COMPANYS

Fa 78 anys el govern d’Espanya va demanar als nazis l’entrega del President Lluís Companys per poder realitzar la farsa d’un judici sumaríssim contra la seva persona per haver actuat en contra de l’autoritat establerta: el règim feixista basat en el cop d’estat fet pel dictador.

Demà farà un any que membres d’entitats civils i membres d’un govern escollit democràticament pel poble de Catalunya va ser destituït, ficat a presó i obligat a marxar a l’exili per ficar les urnes.

El govern d’Espanya no ha criminalitzat les actuacions del dictador, no a dignificat la memòria de totes les persones que van morir pel règim feixista i encara tenim una llei que no declara il·legals els tribunals franquistes, només els declara il·legítims amb el que es dona validesa a les sentències i no es permet anul·lar-les. L'homenatge al President Companys és la nostra manera de fer homenatge a totes i tots els repressaliats antifeixistes.

Ara estem pendents d’un procés judicial amb acusacions de rebel·lió quan l’única sang que s’ha vessat és la sang de les persones que el passat 1 d’octubre va donar el pas d’exercir el seu dret a decidir.

Quan commemoren i recordem els fets del 15 d’octubre del 1940 se’ns diu que allò ja ha passat. Quan reivindiquem la llibertat i el retorn immediat dels presos polítics i les persones exiliades, de totes elles, se’ns diu que rebaixaran la petició de penes de presó.

No podem ni volem oblidar! El règim franquista va cometre tota mena de crims contra les llibertats personals i col·lectives de caràcter polític, social i nacional, perseguint a particulars, institucions, associacions, sindicats i entitats culturals. Ara, 78 anys després, la injustícia espanyola, la mateixa que deixa en llibertat als membres de La Manada, la mateixa que permet desnonaments, priva de drets fonamentals als presos i exiliats polítics i, fins i tot, priva del dret a la llibertat d’expressió a rapers i tuitaires.

Ara ens cal unir forces per poder lluitar davant aquesta obsessió per part de l’estat a aplicar la seva repressió judicial pensant que ens aturarà en el nostre objectiu de buscar la plenitud democràtica i exercir el nostre dret a decidir per esdevenir una República. Ara hem de sumar contra la repressió, hem de sumar per les llibertats i hem de caminar cap el nostre objectiu per un camí comú sabent mantenir la diversitat de la nostra societat.

Vull recordar unes paraules d’Àngel Ossorio y Gallardo, advocat i escriptor madrileny que va defensar al President Companys pels fets del 6 d’octubre:

Pasarán los años y toda la piedra de Cataluña será poca para erigirte lápidas y estatuas. Pasarán los años y todos los gobernantes te mirarán como ejemplo luminar y guía. Pasarán los años y los niños catalanes se educarán reverenciando tu nombre, bendiciendo tu memoria y conmoviéndose ante tu grandeza.

No hi ha camí de retorn, que ningú s’ho pensi! Volem viure en un país més lliure, en un país mes igualitari, que treballi per reforçar l’educació, la sanitat, volem les eines per fer del nostre país, un país més cohesionat i equitatiu econòmica i socialment.